Tryffel

Tryffel är en typ av underjordiskt växande svamp. Vanligen avses med ordet de ätliga varianterna i släktet Tuber. Dessa används som krydda och anses vara delikatesser. Tryffel uppsöks med hjälp av för ändamålet särskilt tränade så kallade tryffelhundar och tryffelsvin.

Olika tryfflar

Den vita tryffeln (Tuber magnatum) anses vara en av världens dyraste och mest exklusiva tryffelsorter. Den växer i ItalienSlovenien,Kroatien ,Grekland och Serbien. Åttio procent av all vit tryffel som produceras i Italien är ursprungligen från Alba i Cuneo. Därför kallas vit tryffel ofta för Albatryffel.

Världens största hittills kända vita Albatryffeln vägde närmare 1,9 kilo när den grävdes upp i italienska Umbrien december 2014. En vit tryffel som hittades i närheten av Pisa i december 2007 och vägde ett och halvt kilo såldes på auktion för 330 000 dollar.[1] En annan vit tryffel som vägde 750 gram och hittades i norra Italien såldes för 143 000 euro.

Mest känd bland tryfflarna är det som i matlagningssammanhang kallas svart tryffel, på svenska ibland Perigordtryffel (Tuber melanosporum) eller (svart) vintertryffel. Den växer i huvudsak i södra Frankrike, norra Spanien och Italien, ofta under ekar.

Sommartryffel (Tuber aestivum), även kallad bourgognetryffel, förekommer i två varianter; i matlagningssammanhang skiljer man mellan sommartryffel och svart hösttryffel, där sommartryffel avser fruktkroppar som mognat före huvudsäsongen och därför har mycket svagare doft och smak. Det handlar dock om samma[2] art.

Läs mer:sv.wikipedia.org/wiki/Tryffel

Mest sålda produkter

Denna kategori är tom.