Olivolja historia

Olivoljas historia kan spåras långt bakåt i tiden, och för redan 5000 år sedan började den systematiska produktionen på Kreta. Det var en viktig produkt och en eftertraktad handelsvara. 


Förutom den goda smaken som olivoljan ger i matlagningen så har den också medicinska egenskaper. Därför har den använts för att behandla krämpor men också som skönhetsmedel.

Oliven och olivoljan fick därmed en stor betydelse för människan. Det återspeglas till exempel i de straff som upprättades i Grekland år 397 före Kristus. Den som olovandes fällt ett olivträd kunde dömas till landsförvisning, konfiskerande av egendom eller i värsta fall bli dömd till döden!
 
Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnda i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna, i Koranen och Bibeln. Det vittnar om olivoljans storhet. Än idag används olivkvisten som en gemensam symbol för fred och frid.
 
Enligt gammal grekisk mytologi fick visdomens gudinna Athena en olivkvist som gåva från gudarna i samband med de gamla olympiska spelen. Vinnarna av tävlingarna belönades dessutom med ett krus (amphora) fyllt med olivolja.
 
Grekland rankas som den tredje största producenten i världen, men konsumerar i särklass flest liter per år - cirka 20 liter, att jämföra med Sverige som konsumerar cirka 0,75 liter. På Kreta sägs det att man konsumerar upp till hela 40 liter per år, mest i världen!
olivträ,olivolja

Mest sålda produkter

Denna kategori är tom.