Honung kommer snart ersätta antibiotika

6 goda anledningar att byta sockret mot honung

Att honung är nyttigare än socker visste du kanske redan. Men visste du att honung har starka antibakteriella egenskaper? En ny studie har fått forskaren Tobias Olofsson att tro att honungen snart kan ersätta antibiotika. Men de goda egenskaperna kan försvinna om du häller det i hett vatten.

 

Därför ska du äta mycket honung

1. Antibakteriella egenskaper

Honung har använts som naturmedicin i många kulturer under årtusenden. Och det är inte konstigt – modern forskning har visat på flera antibakteriella egenskaper hos färsk honung. Hittills har man inte hittat någon skadlig sjukdomsbakterie som mjölsyrabakterierna i färsk honung inte kunnat döda.

2. Fullt av nyttigheter

Sackaros kallas ibland för "tomma kolhydrater". Detta eftersom det är en sockerart som ger energi men som saknar näringsinnehåll. Honung däremot är fullproppat med sådant som kroppen behöver, som proteiner, vitaminer, antioxidanter och mineraler.

3. Bättre energi

Bina tillsätter ett enzym till nektarn som omvandlar sackarosen (den sockerart som finns i vitt socker) till glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Dessa två sockerarter är nyttigare och våra kroppar kan använda dem direkt.

4. Sötare än socker

Honung smakar sötare än vanligt socker och därför behöver du inte använda lika mycket av det för att stilla ditt sötsug. Prova att använda en mindre mängd honung i stället när du vanligtvis skulle använda socker.

5. Lägre GI

GI, eller glykemiskt index, är ett mått på ett livsmedels effekt på blodsockervärdet. Honung har ett lägre glykemiskt index än socker. Det gör att honung är ett särskilt bra alternativ för till exempel de som lider av åldersdiabetes.

6. Naturlig hostmedicin

Brukar du också dricka te med honung när du är förkyld? Om inte kan det vara värt att prova. En studie genomförd vid en barnläkarklinik i Pennsylvania, USA, har visat att en till två matskedar honung lindrade besvären för barn som lider av natthosta. Men tänk på att inte använda för varmt vatten – värmer du upp honungen över 40 grader riskerar du att "döda" flera av honungens nyttiga ämnen.

Källor: Lunds universitetMicrobiologyLäkartidningensvenskabin.se

 

Mest sålda produkter

Denna kategori är tom.